Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

Tips en Spelregels
Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. We hebben een aantal tips en spelregels opgesteld welke u kunt toepassen op de BuurtWhatsApp in uw cluster.

Ook wijzen we u graag op de zogeheten SAAR-methode om WhatsAppmeldingen binnen de politieprocessen te laten passen.

1. Aanmelden
Informeer bij de Bewoners Organisatie Binnenstad om deel te nemen aan de BuurtWhatsApp. Een BuurtWhatsApp is een burgerinitiatief/buurtwacht, maar met meelezende wijkagent kan er snel geschakeld worden met de politie indien nodig. Aanmelden kan via onderstaande knop:

2. Verdachte situaties/heterdaad
Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien.

Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.

De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

3. Delen van foto’s
Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren.

Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.

4. Geen overbodige berichten en discussies
Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Ook voor het melden van vermiste personen of dieren is nood is de Whatsappgroep niet bedoeld.

Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.

Ga niet de discussie met elkaar in de groep. Stuur een prive-bericht naar elkaar. Volg de instructies op van de coördinatoren. Mocht er toch een discussie ontstaan in de groep dan riskeert uit dat u wordt verwijderd uit de groep.

Doe ook geen ‘live’ verslag in de groep. Mocht u een verdachte op het oog hebben, bel dan de politie en doe niet live verslag in de app-groep over waar deze mogelijke verdachten zich op dat moment bevindt.

5. Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR afkorting
SAAR is in Ede bedacht door politie en burger en betekent het volgende:
– S = Signaleer (verdachte situatie of persoon)
– A = Alarmeer via telefoonnummer 112
– A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen. (alleen actuele meldingen)
– R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

Stuur dus alleen een app nadat je de politie hebt gebeld!

saar

De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.